сряда, 24 септември 2014 г.

До Финландия на Голф (7) През Полша – Варшава и Краков

Успяхме след уморително шофиране по натоварените полски пътища да стигнем до Варшава. На този етап от пътуването може би умората започна да взима лек превес. Специално аз бях правил едно пътуване до Полша преди 2 години, когато посетих както Варшава, така и Краков. Поради това може да се каже, че ентусиазмът ми спадна леко.
От друга страна

Варшава

винаги ми е била много симпатична, така че се радвах, че се завръщах:

Кралският дворец:

Възползвахме се от услугите на един

“Free walking tour”:

Стар град, пазарен площад:

Старите крепостни стени

Имаше една забавна история за тях. Построяването им е било много скъпо и са се възлагали надежди градът да стане непревземаем. Обаче през 17-ти век, докато полския крал и войската били в Лвов, шведите нападнали и практически превзели града без бой… и поляците трябвало да си го отвоюват обратно, като така собственият им труд се обърнал срещу тях:

Родната къща на Мария Кюри:

Тази къща в стария град имаше интересна история. Варшава е срината почти 100% след края на Втората световна война. Между другото старият град на Варшава е единственият обект в списъка на ЮНЕСКО, който всъщност е възстановка. Нищо от тези хубави улици не е било останало след войната, но просто е

реставрирано невероятно автентично

Има една история, че един професор от местната художествена академия имал сън, че града ще бъде разрушен и карал студентите си да рисуват много подробно всякакви сгради в стария град.
Та за къщата – в нея живеела някаква старица, която много обичала да храни гълъбите. Всеки ден прекарвала известно време пред къщата си и ги хранила. Дори когато я разрушили, тя пак стояла пред останките на къщата си и хранила гълъбите. Затова след като възстановили сградата направили тази скулптура:

Паметник на жертвите на Варшавското въстание в края на Втората световна война:

Площадът пред кралския дворец с

колоната на Сигизмунд –

полският крал преместил столицата от Краков във Варшава. Както можете да си представите той не е особено обичан в Краков:

Палатът на културата и науката

“Подарък” за Полша от Съветския съюз и най-високата сграда в града:

 

Палатът на културата и науката:


Минахме и през

Краков

Сега… той е безспорно е красив град с много достойнства, но аз така и не се научих да се разбирам с него. Преди 2 години, когато бях с приятели в Полша първоначално се подвизавахме из Централна Полша, бяхме и във Варшава. Навсякъде поляците, с които се запознавахме, ни спамеха с изказвания от рода на “Абе к'во правите във Варшава, тука е скучно, вървете в Краков”.

Краков, та Краков и пак Краков… надуха ми главата

и почнах да се чудя, какво толкова извънземно има в този град. Еми красив е, но след толкова приказки не се впечатлих много.

Закритият пазар на главния площад


Готическият замък на Краков

До 17-ти век, докато на власт не идва въпросния крал Сигизмунд, тук е било седалището на полските крале:

Вътрешният двор:

Поглед към река Висла:

Къщата, в която е живял папа Йоан Павел Втори. Преди да стане папа той е бил кардинал именно на Краков:

Просто една уличка в стария град:

Една красива църква:

И за финал – снимка с парите. Попривърши валутата:

Време беше да напуснем Полша

Продължението:

До Финландия на Голф (8): Словакия и Сърбия

Няма коментари:

Публикуване на коментар